torstai 6. lokakuuta 2011

Beautypediasta

Kyllä, minäkin teen (paljon) heräteostoksia mutta ainakin useimmiten yritän etsiä himoitsemistani kosmetiikkatuotteista edes jotain tietoja ennen kassalle marssimista. Nykyisin älypuhelimet tietysti helpottavat asiaa mutta mistä sitä tietoa sitten hakea? Yksittäisistä kosmetiikkablogeista voi tietysti löytää hyvinkin kattavia arvosteluja ja YouTubesta varttitunnin mittaisia ripsiväridemonstraatioita mutta ainakin itsestäni on helpointa (etenkin näissä "vetäydyn kaupan syrjäisimpään nurkkaan tuijottelemaan puhelimen näyttöä") tapauksissa, että tiedossani on tietyt sivustot, joilta löytyy laaja valikoima tuotteita ja joiden antama tuotearvio on suhteellisen luotettava joko arvostelijoiden suuren määrän vuoksi (kun 500 naista arvioi saman ripsivärin, yksittäisillä ylikehuilla tai aliarvioinneilla ei ole suurta merkitystä tuotteen saamaan keskiarvoon) tai arvostelijoiden jonkinasteisen ammattitaidon vuoksi. Tietysti, jos onnistuu löytämään bloggarin, jolla on samantyyppinen iho/ripset/hiukset, hänestä saattaa olla suurin mahdollinen apu ostopäätöksiä tehdessä (ja hän saattaa olla se pahin mahdollinen heräteostoksiin inspiroija...) mutta enimmäkseen blogit - tämäkin - edustavat näitä yksittäisen ihmisen "musta tuntuu" -tyyppisiä mielipiteitä.

Esimerkkinä tuollaisesta suuren käyttäjämäärän keränneestä sivustosta toimii jo aiemminkin mainitsemani Makeupalley. Lisäksi Amazon.comin kautta on myös alkanut löytyä kattavia arvioita niin kosmetiikasta kuin kauneudenhoitolaitteistakin.

"Asiantuntijasarjaa" puolestaan edustaa Beautypedia, johon olen tutustunut paremmin vasta hiljattain. Beautypedia keskittyy arvioimaan tuotteita niiden INCI-listan perusteella (eli onko tuotteella mahdollisuus lunastaa lupauksensa käytettyjen raaka-aineiden ja niiden tunnettujen ominaisuuksien perusteella) ja arvioita löytyy yli 45 000 tuotteesta. Beautypedian takana on Paula Begoun, joka on tullut tunnetuksi siitä, että hän on varsin suorasanaisesti todennut monet hienoin sanankääntein mainostetut tuotteet humpuukiksi.

No, Beautypediaakaan ei kannata ottaa liian vakavasti. Paula Begounillahan on omakin kosmetiikkasarjansa ja en voi olla ajattelematta, etteikö muiden tuotteiden inhorealistisessa arvioinnissa saattaisi olla ainakin pikkiriikkisen kotiinpäin vetämisen makua (Aivan kaikki Paulan oman Paula's Choice -sarjan tuotteet eivät ole saaneet kovin ylistäviä arvioita nekään; muualla netissä siis...). Lisäksi tuotteet arvioidaan tietyn kaavan mukaan, mikä on tavallaan hyvä asia. Toisaalta arvioissa tunnutaan joskus unohtavan tuotteen käyttötarkoitus sekä tuotteen käyttäjä.

Jokainen voi pohtia itse Beautypedian käyttökelpoisuutta omalla kohdallaan. Hyvä keino siihen on etsiä arvioita vaikka omista suosikkituotteistaan ja miettiä, miksi oma kokemus ja Beautypedian arvio eivät ehkä olekaan samoilla linjoilla. Esimerkiksi käy vaikka Clarinsin Doux nettoyant moussant eli Gentle Foaming Cleanser (Normal & Combination Skin), joka on yksi parhaista kasvomeikinpoistoaineista, mitä olen ikinä käyttänyt. Beautypedian mukaan tuote ei ole hyvä, sillä se ei ole "gentle" vaan on koostumukseltaan lähinnä "kuivattava saippua" eikä tämä "ole hyvä ihonhoitotuote kenellekään".

No, syy siihen, miksi käytän tuota tuotetta on se, että se poistaa todella tehokkaasti kasvoilta kestomeikkivoiteen ja jättää rasvoittuvan ihoni ihanan puhtaaksi ("kuivattava saippua" kun kerran on...). "Ihonhoitotuotteena" en tätä ole missään vaiheessa pitänytkään. Jos en ole meikannut en tietenkään käytä näin voimakasta tuotetta kasvojen pesuun mutta sekä ajankäytön että lopputuloksen kannalta minusta on ihanaa, että tällainen tehokaskin aine on saatavilla - ja omalle ihotyypilleni tämä sopii loistavasti.

Olen nyt säästellyt viimeistä Clarins-putkiloani (laivareissuja tai tavaratalojen kampanjoita odotellessa) ja alan - muita, lempeämpiä puhdistustuotteita käyttäessäni - kyllästyä siihen, että meikinpoistoon menee niin paljon aikaa. Ole Henriksenin puhdistusaine on varmaan hellä iholle mutta se tuntuu vain poistavan puuterikerroksen meikkivoiteen päältä. Normaalin puhdistusaineen pyörittelen kasvoille L'Orèalin Chronoclear-"nystyräharjalla" mutta tämän vaiheen joudun toistamaan kahteen kertaan ennen kuin kasvovesilappu jää puhtaaksi. Tai, jos jätän puhdistusaineen käytön yhteen "kierrokseen", joudun sitten käymään kasvot läpi kasvoveden kanssa kahdesti ennen kuin pumpuliin ei enää tartu meikkivoidejäämiä. Niin että kysynpä vaan kumpi on kasvoille hellävaraisempaa (ja käyttäjälle kätevämpää): yksi pesukerta tehokkaasti pesevällä pesuaineella vai kolme pesukertaa (+ "hinkkaus") miedommilla aineilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti