torstai 25. elokuuta 2011

Allergisista reaktioista

Olen onnekas siinä mielessä, etten ole allerginen juuri millekään. Niinpä olen pystynyt ottamaan kosmetiikkatuotteetkin suoraan käyttöön ilman, että olisin ensin laittanut tuotetta kyynärtaipeeseen 24 tunniksi nähdäkseni reagoiko ihoni tuotteeseen. Uusien tuotteiden testailu ennen niiden varsinaista käyttöönottoa onkin liittynyt enemmän tuotteiden pysyvyyteen ja toimivuuteen (leviääkö ripsiväri, pitääkö puuteri kiillon poissa).

Sain ensimmäisen varoituksen siitä ettei ihoni kestäkään aivan kaikkea kokeillessani reilu vuosi sitten Bare Minerals -sarjan meikkipohjaa. Kaikki oli hyvin siihen asti kunnes meikattu iho kostui, joko hikoilun tai sateen takia. Silloin alkoi kutina. Iholla ei näkynyt mitään reaktiota mutta kutiseva tunne oli ikävä ja jatkui siihen asti, että iho kuivui tai pesin meikin pois. Bare Minerals sai siis huutia mutta onneksi jatkoin mineraalimeikkikokeiluja muiden sarjojen kanssa - jotka eivät sitten kutinoita aiheuttaneetkaan. Sain myös selville, että iholleni sopimaton ainesosa Bare Mineralsin tuotteessa oli todennäköisesti Bismuth Oxychloride, jota yritän jatkossa vältellä.

Tuossa noin kuukausi sitten tilasin taas kosmetiikkaa yhdysvaltalaiselta Mad Mineralsilta. Mukana oli myös rasiallinen silmämeikinpohjustusvoidetta, jota testikäytin yhden perjantaityöpäivän verran eikä mitään ongelmia ilmennyt, kenties vain hieman kuivuutta silmänympärysiholla. Seuraavan viikon keskiviikkona käytin tuotetta uudelleen - edelleen täysin ilman ongelmia - mutta heräsin järkytyksekseni torstaiaamuun silmäluomet niin turvonneina, että lähestulkoon soitin töihin ("En pysty.") ja lääkärille ("Nyt heti!") mutta puolen tunnin valelu kylmällä vedellä ja sormenpäillä naputtelu tepsivät turvotukseen sen verran, että kykenin lähtemään töihin ja onneksi turvotus laskikin päivän aikana - joskin palatakseen seuraavana yönä mutta vähemmän voimakkaana.

Koska ainoa uusi tuote, jota olin viikon aikana käyttänyt oli tämä nimenomainen silmämeikinpohjustustuote, päätin testata sitä käsivarteni sisäpintaan. Vuorokautta myöhemmin iho oli edelleen ihana ja sileä, joten unohdin koko asian ja ryhdyin lueskelemaan muiden käyttämieni tuotteiden INCI-listoja ihan hakuammuntana. No, silmämeikinpohjustustuote muistutti kuitenkin olemassaolostaan: reilun kahden vuorokauden kuluttua siitä, kun olin levittänyt sitä käsivarteeni, punaista pikkunäppyläistä ihottumaa alkoi nousta tarkalleen siihen kohtaan, johon olin tuota tuotetta laittanut - ja negatiivisena bonuksena ihottumaa oli myös olkavarressa siinä kohdassa, johon käsivarsi osuu kättä koukistettaessa.

Olen nyt rasvaillut ihottumakohtia pian kahden viikon ajan hydrokortisonivoiteella ja Bepanthenilla mutta koska ne eivät näyttäneet auttavan, otin pari päivää sitten käyttöön myös emuöljyn ja ihon väri ja pintarakenne ovat nyt palautuneet lähes normaaleiksi. En tiedä, onko se emuöljyn vai altistuksesta kuluneen ajan ansiota. Joka tapauksessa, ongelma käsi- ja olkavarsien ihon suhteen alkaa olla ohi.

Silmäluomet sitä vastoin ovat edelleen melko herkässä tilassa. Ne saattavat olla lähes normaalit useamman päivän ajan eivätkä ole milläänsäkään raskaammastakaan bilemeikistä mutta koska allerginen reaktio sai niiden ihon hilseilemään, joudun olemaan supervarovainen ja helläkätinen meikkejä poistaessani ja varomaan, ettei silmäluomille mene mitään ylimääräistä kuten kasvovettä, kuorintavoidetta, hiuslakkaa.... Paras vaihtoehto olisi tietysti olla jonkin aikaa tyystin "luomuna" mutta en voi kuvitella meneväni töihin silmämeikittä ellei tilanne sitten ole aivan superpaha. Tilanne paranee kuitenkin päivä päivältä, joten eiköhän tämä tästä. Opin kuitenkin sen, että tästä lähtien testaan ainakin silmien läheisyyteen laitettavat tuotteet vartalon iholle ja analysoin tuloksen mieluummin 72 kuin 24 tunnin jälkeen.

En edelleenkään tiedä varmuudella, mikä ainesosa aiheutti tämän reaktion. Luin INCIn ennen kuin tein ostopäätöksen enkä nähnyt siinä mitään epäilyttävää: "mineral oil, petrolatum, talc, beeswax, ozokerite, paraffin, kaolin, propylparaben, bht, may contain titanium dioxide, iron oxides", sillä ozokeriteä (joka paljastui mineraaliöljyksi/vaseliiniksi) ja bth:tä (antioksidantti) lukuunottamatta kaikkia esiintyy normaalistikin käyttämissäni tuotteissa. Nyt jälkeenpäin googlaillen ainakin BHT:n tiedetään aiheuttaneen allergisia reaktioita, joten yritän jatkossa vältellä tuota.

Pitäkää nyt vaan peukkuja, että loppukin punoitus ja hilseily katoaa silmäluomiltani viimeistään viikonlopun aikana. Hetkellisesti kadonnut bloggausmotivaatiokin voi sitten palata...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti