maanantai 1. elokuuta 2011

Philipsin Lumeasta

Ihokarvojen poisto on ärsyttävää puuhaa. Sheivauksen lopputulos on hyvä mutta etenkin kesäisin tuntuu, että sheivaamassa saisi olla jatkuvasti. Epilointi ei ole loppujen lopuksi (mainostajien hienoista lupauksista huolimatta) paljoakaan parempi vaihtoehto, sillä karvat, jotka ovat vasta tulossa ihon pintaan epilointihetkellä, eivät tietenkään lähde mihinkään vaan ilmestyvät esiin pari päivää epiloinnista. Argh.

Kymmenen vuoden epiloinnin jälkeenkään en ole huomannut karvankasvun vähentyneen ainakaan niin paljoa, että olisi aihetta juhlaan. Epilaattori tuntuu myös toisinaan vain katkovan karvoja ja onhan se toki laitteenakin sen verran pelottava, että joissain kohdissa manuaalinen karva kerrallaan tapahtuva pinsetöinti on ollut hitaudestaan huolimatta paras vaihtoehto.

Karvanpoistovoiteet taas eivät joko tehoa kaikkiin karvoihin tai polttavat ihon rikki; kylmävaha ei jaksa vetää kaikkia karvoja mukanaan ja lämminvahan kanssa puuhailu on liian aikaavievää ja sottaista puuhaa. Sokerointikaan ei innosta: kotikeittoiset viritelmät eivät ole onnistuneet ja kaupasta saatavaa valmista massaa en osaa selvästikään käyttää: tarkemmin sanottuna pitää sopivassa käyttönotkeudessa. Hienoja mustelmia sillä olen kyllä saanut aikaiseksi.

Kauneushoitoloiden ja lääkäriasemien tarjoamat laser- ja valoimpulssihoidot taas ovat käsittämättömän hintaisia ottaen huomioon, että hoitokertoja tarvitaan useita, että hoitokertojen välillä epilointi, vahaus ja muut karvat juurineen poistavat menetelmät ovat kiellettyjä ja ettei noillakaan käsittelyillä voida taata, etteikö karvankasvu jatkuisi... kenties hitaampana ja vain paikoitellen mutta ymmärtänette pointtini.

Harkittuani parin vuoden ajan kotikäyttöön tarkoitetun laser- tai valoimpulssilaitteen hankkimista ja netistä käyttäjäkokemuksia luettuani päädyin hankkimaan kesäkuun alussa Stockmannin kanta-asiakastarjouksena olleen Philips Lumea -valoimpulssilaitteen hieman vajaalla viidelläsadalla eurolla. Hinta tuntui alennuksesta huolimatta kovalta mutta perustelin ostoksen itselleni enimmäkseen myönteisillä käyttäjäkommenteilla ja sillä, että vähintään saman verran maksaisi käydä sarja ottamassa ammattilaisten tarjoamia pysyvään karvanpoistoon tähtääviä hoitoja edes kokeiluluontoisesti jollekin alueelle. Lisäksi Lumean valintaa puolsi lampun pitkä käyttöikä (40 000 välähdystä), kun hieman edullisempaan kilpailevan yrityksen vastaavaan laitteeseen lamppuja (à 25€) olisi joutunut hankkimaan aina 1500 painalluksen jälkeen.

Laitteen käyttöohjeista, ominaisuuksista, toimintaperiaatteesta yms. seikoista kiinnostuneiden kannattaa lueskella asioista toisaalta internetistä. Tyydyn toteamaan, että laitteen käyttöönotto oli helppoa: ensin akun lataaminen (ja sillä aikaa käsiteltävän ihoalueen sheivaaminen), sitten virtanapista virta päälle, ylös-alas -kytkimestä sopivan tehon valinta, laitteen kärki tiiviisti ihoa vasten ja vihreän valon syttyessä painallus ja ZÄP! Oranssi leimahdus ja laitteen asettelu seuraavaan kohtaan.

Laite on varsin painava mutta johdottomuus on käytön aikana iso plussa. Koska karvaa ei vielä käsittelyn aikana irtoa, Lumeaa voi käyttää siististi vaikka sohvalla televisiota katsellessa. Akussa riittää tehoa n. 15 minuutin kertakäsittelyyn valitusta tehosta riippuen ja akku latautuu lähes täyteen noin tunnissa. Sillä aikaa voi tehdä jotain muuta - tai jatkaa käsittelyä vaikka seuraavana päivänä. Esimerkiksi kainalon käsittely hoituu minuutissa.

Vaikka kolmen neliösenttimetrin suuruinen "valoalue" tuntuukin esim. pohkeita käsitellessä naurettavan pieneltä (tai pohkeet suurilta...) niin luisevammissa kohdissa, kuten polvien alueella, valopään asettelu iholle voi viedä hieman aikaa. Valoaukko on nimittäin ympäröity pienillä painikkeilla, joista jokaisen täytyy olla tiiviisti ihoa vasten ennen kuin vihreä "Ready"-valo syttyy. Tämä on tietenkin turvallisuuden kannalta olennaista mutta hetkittäin hieman turhauttavaa.

Laitetta mainostetaan kivuttomana tapana hankkiutua eroon häiritsevistä ihokarvoista. Kipukynnykseni on käsittääkseni aivan normaali eikä esim. säärien epilointi ole koskaan tuottanut ongelmia mutta joitain tiettyjä kohtia käsitellessäni valoimpulssi on tuntunut kohtuullisen epämiellyttävältä, vaikka polttava tunne meneekin ohi sekunnin murto-osassa. Haluan myös korostaa sitä, ettei tämän jälkeen iho edes punoita hilseilystä, haavoista, mustelmista tms. puhumattakaan.

Osittain kipu johtuu siitä, että käytän laitetta urhoollisesti suurimmalla mahdollisella teholla (5), jota käyttöohjekin toki minulle suosittelee (hyvin vaalea iho, hyvin tummat karvat) ja jonka laitteeseen nettikeskusteluissa skeptisemminkin suhtautuvat uskovat olevan joulemäärältään riittävän tehokas ainakin jonkinasteisten tulosten saavuttamiseksi. Toiseksi voimakkaimmalla teholla (4) käyttö on selvästi kivuttomampaa mutta taidan olla jo alistunut kärsimään kauneuden - tai ainakin karvattomuuden - vuoksi. Koska kaupallisten palveluntarjoajien IPL-laitteissa tehoa on vielä enemmän, voin vain kuvitella, miltä käsittely etenkin "aremmille alueille" niitä käyttäen tuntuisi.

Laitteen mukana seuraa siis taulukko, josta voi katsoa ihonsa ja karvojensa väriin sopivat tehoalueet. Laite ei toimintaperiaatteensa vuoksi sovi runsaspigmenttiselle (ei siis myöskään ruskettuneelle) iholle eikä tehoa siksi myöskään vaaleisiin karvoihin. Epilaattori yms. perinteiset menetelmät eivät siis valitettavasti tule täysin poistumaan allekirjoittaneenkaan käytöstä mutta muuten olen tähän laitteeseen todella tyytyväinen.

Ideana on, että ensimmäisten kahden kuukauden ajan laitetta käytetään kahden viikon välein ja sen jälkeen tulosten säilyttämiseksi (eli karvojen lepovaiheessa pitämiseksi) sääriin neljän ja muille alueilla kahden viikon välein tai harvemmin, karvojen kasvuvauhdin mukaan. Omalla kohdallani tuloksia näkyi jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen eli uutta karvaa kasvoi jonkin verran vähemmän ja nyt kahden kuukauden jälkeen elämäni on helpottunut selvästi.

Uutta karvaa kasvaa aiempaan verrattuna todella vähän ja sekin niin hitaasti, että sheivailu on enemmänkin viikottaista kuin päivittäistä. Lisäksi olen päässyt kokonaan eroon sisäänkasvavista karvoista ja niiden jättämistä jäljistä; ongelma, johon kovasti kehuttu Skin Doctorsin Ingrow Go -nestekään ei juuri auttanut.

Vaikka ihon käsittely tällä laitteella onkin sheivaamista tai epilointia hitaampaa, pidempään pysyvät tulokset tekevät sen, että karvanpoistoon viikkotasolla kuluva aika on kokonaisuutena selvästi lyhentynyt ja tulee todennäköisesti tulevien käsittelykertojen myötä lyhenemään vielä tästäkin. Parasta on kuitenkin se, että sileästä ihosta saa nauttia pitkään eikä esimerkiksi mökkeillessä tarvitse miettiä, missä ja miten kainalonsa siisteiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti