torstai 4. elokuuta 2011

Antiperspiranteista

Torstain (3.8.2011) Helsingin Sanomien kuluttajasivuilla oli sivun mittainen juttu deodoranteista ja antiperspiranteista. Isoin uutinen itselleni oli se, että tutkimus, jonka mukaan antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet aiheuttaisivat rintasyöpää, oli laadullisesti  "huono" ja myöhempi, laajempi ja tieteellisemmin periaattein tehty tutkimus ei puoltanut näitä tuloksia.

Itse en ole tuosta "tutkimustuloksesta" kyllä mitenkään perustanut alun alkaenkaan, sillä olen ajatellut, että elän vaikka sitten lyhyemmän ajan mutta hyvin (eli en esim. haisulina, jota ihmiset päivittäin väistelevät) kuin että yrittäisin väkisin kituuttaa satavuotiaaksi askeetikon elämää viettäen tai vähintäänkin jokaisen ruoan, juoman tai kosmetiikkatuotteen mahdollisista terveysvaikutuksista stressaillen. Olen kyllä suhtautunut varsin avoimin mielin vaihtoehtoisiin tuotteisiin kuten kristallideodoranttiin mutta koska tällaiset "luonnolliset" tuotteet eivät ole minulla toimineet (neitsytkookosöljyä en edes ajatellut kokeilevani), olen antiperspiranttien vakikäyttäjä.

En lainkaan epäile, etteivätkö "kevyemmät" tuotteet toimisi ihmisillä, jotka hikoilevat vähemmän tai joiden elimistön bakteerikanta on sellainen, ettei heidän hikensä haise häiritsevälle mutta vaikka en itsekään mikään märkäkainalo ole ja selviän laiskasta viikonloppupäivästä kotosalla ilman dödöäkin, inhoan yksinkin ollessani hikeni hajua. "En jaksa peseytyä" -tilanteita tulee nimittäin vastaan pari kertaa vuodessa nuhakuumeen ollessa pahimmillaan. Enkä todellakaan halua pakkohaistatella itseäni muille ihmisille jo ihan siitäkin syystä, että hieltä haisevan ihmisen ilmaantuminen seurueeseen aiheuttaa muissa helposti "Hups, en kai se ole minä, joka haisee?" -reaktioita.

Antiperspiranttivalintojani ohjaavat tuotteen hinta, tuotteen koostumus (roll-on, stick, spray) ja tietysti tuoksu ja mahdolliset aikaisemmat kokemukset. Koska suurin osa markettimerkkien tuotteista on mielestäni ihan OK tavaraa, minulla on hyvin alhainen kynnys kokeilla uutuuksia ja vaihtaa merkistä toiseen. Koostumuksissa olen kyllä jumiutunut stickeihin (sekä puikkomaiset että ne, joissa voidetta kierretään "ritilään") ja roll-oneihin.

Sprayt ovat olleet minusta jotenkin hankalia (joko tuotetta suihkuaa liian laajoille alueille tai sitten kainalo jää märäksi ja tuotetta valuu vyötärölle asti) ja joskus ponneaine (?) on haissut niin kaamean pitkään, voimakkaasti ja pahalle, että olen joutunut heittämään tuotteen keskenkäyttöisenä roskiin.

Yritän siis aina keksiä varsinaiseen käyttötarkoitukseensa sopimattomille tai minulle sopimattomille tuotteille muuta käyttöä (sääreni tykkäsivät kovasti yövoiteesta, joka oli kasvoilleni liian rasvainen) tai toisen käyttäjän (äiti on ollut hyvin tyytyväinen minulle kutinaa aiheuttaneeseen Garnierin mineraalideodoranttiin) mutta koska pari nuo sprayt olisivat sopineet vain kiusantekotarkoituksiin (esim. mahdollisen vihamiehen auton tai kodin "raikastaminen"?), ne saivat lähteä.

Stickit ovat siinä mielessä mukavia, että niitä ei lasketa lentokentän turvatarkastuksessa nesteiksi, joten ne eivät vie tilaa litran nestepussista. Jotkut koostumukseltaan geelimäisetkin vaihtoehdot (nestettä, siis!) kutsuvat itseään stickeiksi (esim. Lady Speed Stick) eli kannattaa käyttää järkeään ja silmiään.

Suosikkistickejäni ovat tällä hetkellä Fa-sarjan stickit, jotka ovat tehokkaita, riittoisia ja siitä ihania, ettei niiden kuivumista tarvitse kuivan koostumuksen takia tietenkään odotella. En ole enää pariin-kolmeen vuoteen löytänyt tätä merkkiä Suomesta, joten aina Tallinnassa käydessäni hamstrailen näitä esim. Rimistä siinä määrin, että kassat luultavasti kuvittelevat, ettei Suomessa myydä deodorantteja... Hinnaltaan nämä ovat markettituotteiden keskikastia, kolmen euron kieppeillä. Kokeilemistani Fa-stickeistä suosikkini on kuvassa näkyvä ollut RiceDry, jota minulla on nyt jo kolmas kappale menossa ja ainoa inhokkini on ollut jogurttia sisältävä stick, joka kyllä toimi mutta jonka kirpakkaa hajua en voinut sietää. Fa:lla tuoksu- ja koostumusvaihtoehtoja näkyy kyllä riittävän; pitäisikö alkaa suunnitella vaikka matkaa Saksaan? Fa:n kotisivut

Tutummista merkeistä käytössäni on nyt Rexonan Maximum Protection, joka jäljittelee toimintaperiaatteiltaan apteekkien myymien Triple Dry -tyyppisiä tuotteita eli tuotetta laitetaan kainaloihin illalla ja teho kestää seuraavankin päivän ajan, vaikka aamulla kävisi suihkussa. Tuote maksaa tuplasti perusrexonan hinnan (ostin omani Hulluilta Päiviltä, joten tarkkaa normaalihintaa en tiedä) mutta olen ollut siihen näillä kesähelteillä varsin tyytyväinen hassun suurta ja kömpelöä pakkausta lukuunottamatta. Tuote on voidemaista, on helppo levittää tasaisena ja ohuena kerroksena ja ei ole pettänyt missään vaiheessa.

Viimeisin loppuun käyttämäni antiperspirantti oli Nivean Black&White roll-on, joka oli toimivuudeltaan muuten perushyvä mutta jätti kyllä lupauksistaan huolimatta valkeita jälkiä mustiin vaatteisiin. BUU! Lisäksi lasipullo on reissuja ajatellen painava ja sitä täytyy varoa (Nivean putelit ovat kaapista syöksyessään tai käsistä livetessään aiheuttaneet kylpyammeen emalointiin useammatkin säröt).

Uusin hankintani on puolestaan Lidlin myymä euron hintainen roll-on antiperspirantti, joka toimii hyvin ja tuoksuu hyvälle (etiketin kuvassa pinkkejä kukkasia tms.). Miinusta siitä, että pallo annostelee nestettä iholle hiukan turhan anteliaasti, jolloin kainaloiden kuivuminen kestää (ei kuitenkaan yhtä kauaa kuin em. Nivean kohdalla) ja ylimääräinen aine "hilseilee" kuivuttuaan pois - mikä näyttää tyhmältä hihattomia paitojen kanssa. Tämä jää siis lähinnä kotiviikonloppukäyttöön ja/tai pitkähihaisten paitojen kanssa käytettäväksi.

Komerossa on useampikin antiperspirantti vielä käyttöönottoa odottelemassa, joten lupaan palata aiheeseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti